مجموعه حقوقی بین الملی عدل گستران منجی

پابند الکترونیکی

نظارت الکترونیکی چیست و چگونه پابند الکترونیکی بگیریم

نظارت الکترونیکی چیست و چگونه پابند الکترونیکی بگیریم

نیلوفر اسدی

نیلوفر اسدی

نویسنده

یکی از عوامل موثر در اجرای مجازات های تعزیری استفاده از نهادهای ارفاقی می باشد که قانونگذار با رویکرد حبس زدایی و در راستای اصل فردی کردن مجازات ها به مجرمین این امتیاز را می دهد که با رضایت خود، مدت حبسی را که بدان محکوم شده اند را در خارج از محیط زندان سپری کنند. در این نوشته سعی بر آشنایی شما با نهاد نظارت الکترونیکی برآمده ایم .
اولین سوالی که ممکن است برای افراد به وجود آید این است که پابند الکترونیکی چیست و چرا به این اسم شناخته می شود ؟
پابند الکترونیکی در واقع دستگاهی است که به دور مچ پای فرد محکوم به حبس نصب می گردد و دارای محدوده مکانی مشخصی است که این محدوده توسط دادگاه صادر کننده حکم قطعی تعیین می گردد و  از این طریق امکان نظارت بر فرد محکوم علیه فراهم شده و فرد می تواند خارج از محیط زندان اما با نظارت، به زندگی و فعالیت روزمره خویش ادامه دهد.
آیا در همه جرایمی که افراد انجام می دهند می توان از پابند الکترونیکی استفاده کرد؟
 خیر .فقط در جرایم تعزیری از نوع حبس  و آن هم جرایم درجه 2 تا 8 می توان از این ارفاق استفاده نمود .لازم به توضیح می باشد که مجازات های تعزیری از شدید به خفیف  به درجات 1 تا 8 تقسیم بندی می گردند و افراد در جرایم درجه 2 تا 4 پس از گذراندن یک چهارم مجازات حبس خود ودر باقی درجات در صورت موافقت دادگاه صادر کننده حکم قطعی، می توانند از ابتدای دوران محکومیت از پابند الکترونیکی استفاده کنند.
چگونه باید درخواست برای پابند الکترونیکی داده شود؟
اگر فرد در داخل زندان باشد و با توجه به میزان مجازات وی، می تواند با درخواست از شورای طبقه بندی زندان و ارسال گزارشی توسط شورا از وضعیت فرد به قاضی اجرای احکام درخواست خویش را ثبت نموده و یا فرد مستقیماً درخواست خویش را از طریق وکیل خویش به قاضی اجرای احکام ارائه می دهد و در خارج از زندان نیز از طریق درخواست مستقیم از قاضی اجرای احکام و تایید دادستان پرونده برای تصمیم گیری به دادگاه صادر کننده حکم قطعی ارسال می گردد تا در خصوص قبول و یا رد این درخواست تصمیم گیری شود.
آیا ممکن است درخواست پابند الکترونیکی رد شود؟
بله – قبول یا رد این درخواست برای دادگاه اختیاری می باشد و همچنین  برای تایید درخواست شما شرایط خاصی وجود دارد که باید این شرایط احراز گردد که از جمله آن ها می توان به فقدان سابقه کیفری موثر/جود جهات تخفیف برای فرد/  جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران شاکی خصوصی / پیش بینی اصلاح مرتکب و تعهد مرتکب مبنی بر رعایت دستورها و…… اشاره نمود .
 
اگر از محدوده مکانی تعیین شده خارج شویم چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اصولا بعد اخطار به فرد و تکرار آن محکوم علیه برای اجرای باقی مدت حبس به زندان باز خواهد گشت. همچنین شاکی یا مدعی خصوصی می تواند مراتب را به قاضی اجرای احکام کیفری برای اجرای مقررات اعلام کند .
آیا پس از موافقت دادگاه با صدور قرار پابند الکترونیکی، قرار تامینی نیز برای فرد صادر می گردد؟ 
بله / با توجه به نوع و میزان مجازات و مدت باقی مانده محکومیت و امکان دسترسی به محکوم علیه و جلوگیری از تکرار جرم و… ، به تصمیم قاضی اجرای احکام کیفری، قرار تامین صادر میگردد.
آیا برای دریافت پابند الکترونیکی ونصب تجهیزات آن، نیاز به هزینه خاصی است ؟
 بله خود دستگاه نیازمند پرداخت هزینه اولیه است و همچنین به صورت ماهیانه نیز هزینه ای برای این تجهیزات پرداخت خواهید کرد.
مدت استفاده از پابند الکترونیکی چقدر می باشد؟ پس از تایید و قبول درخواست شما، همان مدت محکومیت فرد  مدت استفاده می باشد .
این مقاله را به اشتراک بگذارید :

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *